diumenge, 13 de desembre del 2020

dijous, 3 de desembre del 2020

Eines per a una avaluació formativa


Gràcies Jaume Feliu @jfeliua per la teva generositat i col·laboració.

SCREENITY - GRAVAR i ANOTAR A LA PANTALLA.


SCREENITY, gravar, anotar i editar pantalla

CARACTERÍSTIQUES

🎥 Fes gravacions il·limitades de una pestanya, l’escriptori, qualsevol programa, i la càmera

✏️ Anota sobre la pantalla, afegeix text, i dibuixa fletxes 

👀 Ressalta els clics, enfoca el cursor del ratolí, o amaga’l

🎙️ Controls individuals pel micròfon i àudio del sistema, prem per parlar, i molt més

⚙️ Compte enrere, mostra els controls només quan els fas servir, i altres opcions de personalització

💾 Exporta com a mp4, gif, i webm, o guarda el vídeo al Google Drive 

✂️ Retalla o elimina parts de la gravació

...i molt més - completament gratuït i sense haver de registrar-se!
                                              

👉https://chrome.google.com/webstore/detail/screenity-screen-recorder/kbbdabhdfibnancpjfhlkhafgdilcnji?hl=ca

LA FUNDACIÓ TR@MS A HUNDRED SUMMIT 2020


El 5 de novembre la Fundació Tr@ms va facilitar una sessió a HundrED Summit 2020 dins la secció Community Track. 

 L'objectiu de la sessió va ser posar en comú des de diferents perspectives i exemples la importància de la col·laboració internacional en els processos transformadors. Vam tenir la oportunitat de comptar amb experts com Lene Jensby Lange, Alexander Bell i Vishal Sharma. Tots tres són ambaixadors de HundrED, els quals han estat seleccionats per les seves iniciatives innovadores en el sector educatiu. Aquestes innovacions han estat portades a terme per escoles de la Fundació Tr@ms i per aquest motiu vam convidar alumnes d'aquestes escoles a donar el seu testimoni sobre la importància i l'impacte d'aquestes activitats i projectes. També, les escoles de CIEDA van presentar el congrés "Semana Internacional de la Ciencia, el Arte y el Deporte", en el qual van participar alumnes i docents de les escoles Prat Educació, Escola Sant Gervasi Cooperativa i Escola Virolai. 

 La participació de tots els interlocutors va fer d'aquesta sessió un moment ric d'intercanvi de visions i experiències que donen suport a la importància i el valor afegit que aporta la col·laboració, i en especial la de caire internacional. 
 La xerrada va ser retransmesa en format Google Meet i els assistents van ser directors d'escola, professors i mestres, alumnes i innovadors del món de l'educació. Tots ells van valorar la presentació com a molt positiva i inspiradora. 
Podeu veure la sessió en el vídeo següent: 

dijous, 26 de novembre del 2020

CREATELY 

Eina col·laborativa de disseny de gràfics en un entorn d'aprenentatge en línia i/o al núvol.

EN RESUM: 

  •  Permet el treball col·laboratiu per al disseny de mapes conceptuals, línies de temps, storyboards, diagrames. biografies, gràfics de comparació en dues columnes. ...
  • Disposa de diferents plantilles per a la creació de dissenys i materials de forma molt visual.
  • La comunicació pot ser sincrònica o assíncrona amb fils conversacionals 

  • Hi ha l'opció de fer una vídeo conferència integrada dins la propia eina
  • Amb el ratolí pots fer el seguiment de les persones que estan treballant els alumnes o els companys 
  • Es pot integrar a Google, en un Classroom
  • Permet exportar (compte gratuït amb jpg i a Prèmim amb PDF)
  • Hi ha l'opció de personalitzar la presentació a partir de la importació d'imatges pròpies.
  • Disposa de diferents plantilles per al disseny creatiu en funció dels objectius. 


dissabte, 14 de novembre del 2020

Participació al Congrés Internacional "Semana Internacional del Arte, la Ciencia y el Deporte" de CIEDA- Argentina

 El Centro de Inovación Educativa Dante Alighieri (CIEDA) és una institució dedicada a la formació de professionals, la capacitació de docents, i la gestió de projectes de millora institucional en el sector educatiu. Les escoles Dante Alighieri i Hölters Nature són les impulsores d'aquesta organització educativa argentina amb projecció internacional. 

Des de fa uns anys realitzen un congrés internacional anomenat "Semana Internacional del Arte, la Ciencia y el Deporte" adreçada a docents i alumnes. A causa de la pandèmia han realitzat el congrés en format virtual durant els dies 2,3 i 4 de novembre de 2020. El tema central d'aquesta edició ha estat "Buscando la belleza que habita en nuestras vidas" amb l'objectiu de fer reflexionar  la comunitat educativa sobre allò positiu que ens uneix en moments difícils com els actuals. La participació d'enguany ha estat tot un èxit. Han participat 22 escoles de 7 països diferents de Sud Amèrica i Europa. 
La Fundació Tr@ms ha participat realitzant una xerrada sobre la internacionalització en els processos de transformació educativa y com la col·laboració ens ajuda en aquests processos innovadors. Tanmateix alumnes de les escoles Virolai, Prat Educació i Sant Gervasi han presentat treballs científics y artístics en la modalitat d'estudiant, també han organitzat tallers que han estat seguits per alumnes de les altres escoles. 
  Una experiència de col·laboració internacional que de ben segur anirem forjant en els propers anys juntament amb CIEDA i que ens ajudarà a ampliar la xarxa internacional de Tr@ms ETI (Educational Transformation International).  
Vegeu el vídeo del moment de la nostra participació: 

Resum de les jornades en 4 minuts: AQUí

dijous, 12 de novembre del 2020

La Fundació Tr@ms participa en diferents trobades internacionals. NEXUS


La pandèmia ha situat el sector educatiu en una posició difícil. L’escola es troba en una una situació inesperada per la qual no estava preparada. Tot i això, tota la comunitat educativa està fent un gran esforç per fer front a la situació.Consells directius, famílies, personal d'administració i serveis, docents i alumnes estem intentant sobreviure a la pressió que ens ha suposat el COVID-19.
Per això, és important la col·laboració entre nosaltres i entre països per tal de donar-nos suport i compartir experiències.
La Fundació Tr@ms va participar en una de les trobades internacionals, concretament amb NEXUS Education, una empresa comunitària creada per compartir idees, bones pràctiques i proporcionar connexions a través de la seva plataforma NeXworking. 
Aquí teniu l’article de la presentació:



diumenge, 1 de novembre del 2020

Compartint experiències en l'àmbit internacional- ETI Educational Transformation international

   A la trobada virtual de centres d'àmbit internacional organitzada per la Fundació Trams, aquest passat mes d'octubre, es van compartir diferents experiències pel que fa a la situació actual de les escoles a cada país, es va parlar de l'aprenentatge híbrid i d'algunes de les solucions i mesures que es prenien. Aquestes trobades cada vegada tenen més sentit i es confirma la importància de la col·laboració i del suport nacional i internacional per tal de cercar solucions que ajudin a transformar l'educació. 

Podeu llegir el butlletí en aquest enllaç: ETI oct 2020


dijous, 29 d’octubre del 2020

Mur d'eines digitals

Aquest mur anirà creixent amb les aportacions de professors/es, el trobareu l'enllaç a la barra de dalt👆

Hecho con Padlet

dimarts, 20 d’octubre del 2020

Eines i recursos

 A la reunió de Departament TramsLit, de dijous passat, vam utilitzar la Jamboard per compartir eines i recursos que ens funcionen bé a les nostres aules. 

 En aquesta imatge teniu alguns dels recursos i a sota els enllaços.




dijous, 8 d’octubre del 2020

Orientacions per a escenaris presencials, híbrids i en línia (pdf) Doc XTEC

  


 Tenint en compte la diversitat i la complexitat d'escenaris educatius en què ens trobem, aquest document elaborat pel Departament d'Educació, ens pot orientar i servir d'inspiració per a la pràctica docent en formats diferents: presencial en línia o híbrid. 



dijous, 1 d’octubre del 2020

"PRESENCIALITAT DISCONTÍNUA I INTERMITENT"

 Recull d'articles diferents sobre la presencialitat discontínua: (n'anirem afegint) 
  •  Com podem estructurar un model de presencialitat discontínua?
Presentació d'Albert Sangrà a la reunió virtual de la Coordinadora Catalana de Fundacions (21/09/2020): 

  • Com planificar un curs amb presencialitat discontínua i intermitent. Article d'Albert Sangrà on proposa cinc estratègies bàsiques (06/05/2020) Bloc Obrim Educació. Fundació Bofill: 

  •  Decàleg per a la millora de la docència en línia. Elaborat per dotze professors especialitzats en ensenyament (30/09/2020) Ara Criatures.

- I aquí el Decàleg sencer en format PDF:



 

dissabte, 5 de setembre del 2020

Classe a distància, classe virtual, classe en línia

La situació d'excepcionalitat que estem vivim ens ha portat a cercar formes, maneres o modalitats diferents per continuar amb la tasca docent. Sovint utilitzem conceptes com classes en línia, virtual o a distància sense tenir present la seva particularitat. En aquesta taula, doncs, pretenem aclarir aquestes singularitats.  
                                            




dimecres, 20 de maig del 2020

Aprendre A Casa: Temps de Comunicació

  Temps de comunicació


 #Educació #AprendreACasa #Confinament #DocentsConfinats #AlumnesConfinats 

La crisi pandèmica del Covid-19 ha canviat la manera de relacionar-nos i comunicar-nos. La nostra cultura, com diu, Francesc Torralba, filòsof de la Universitat Ramon Llull :
" …és molt tàctil, una cultura mediterrània on el llenguatge no verbal, és a dir, el llenguatge gestual juga un paper preponderant. I haver-lo de limitar, haver-lo de censurar ens costarà. Però no ens tocarà altre remei- ens diu. Això implicarà, doncs, adaptar-nos a noves normes i costums socials de relació i comunicació. 
L’experiència viscuda a les escoles els darrers mesos del confinament ha posat en evidència aquesta necessitat d’adaptació. Els mails i els missatges ens envaeixen per múltiples dispositius i aplicacions. Ens arriben per mòbil, per tauletes i per ordinadors, a través de whatsapps de grups i individuals, de telegram, de xarxes socials, de correus personals i corporatius. Aquesta dispersió ens acaba bloquejant, saturant i ens aboca a la frustració més absoluta del “no atrapo”. I, a més, hi podem afegir el feedback vinculat a l’avaluació formativa que ens permet percebre el progrés en l’aprenentatge dels alumnes i oferir-los orientacions oportunes, personalitzades, per a la millora dels seus resultats. És a dir, els retorns, les respostes ja sigui individuals o col·lectives i amb eines digitals com drives, padlets, quizizz i d’altres, que també formen part d’aquest procés comunicatiu. Tot plegat, requereix TEMPS. 

Ningú no posa en dubte que és important la comunicació entre els diferents integrants de la comunitat educativa i ara, en les circumstàncies pandèmiques de confinament, ho és més que mai, d’important. Dediquem-hi, doncs, el temps que es mereix, perquè és una inversió afectiva i efectiva que incideix directament en el procés d’aprenentatge. 

Si un dels problemes rau en el temps de dedicació a la comunicació, un temps bàsic per mantenir el contacte amb els professors, els alumnes, les famílies i la direcció, aleshores, cal una organització i distribució d’aquest temps, no només a nivell personal sinó a nivell institucional, de centre i d’administració. 

Posar en calendari, en un horari, les hores dedicades a comunicació i respectar-les i donar-les a conèixer a la nostra comunitat educativa, sobretot als alumnes, seria una solució. Es tracta d’un procés organitzatiu del temps que forma part de l’aprenentatge: saber quan, com i per on haig de comunicar-me amb els altres i saber esperar la resposta dins els límits horaris establerts. De vegades, el neguit de la immediatesa al qual estem acostumats, propicia que a qualsevol hora i a qualsevol moment enviem missatges esperant un feedback instantani. Aquest fet s’ha vist agreujat per l’estat de shock viscut i, malgrat que els docents hem abocat tota la nostra energia a “salvar” la situació el millor que hem sabut, ens ha creat un estrés que hem i haurem de saber gestionar. Caldrà acostumar-nos a respectar el temps de comunicació i no només en època de confinament, sinó sempre, ja que forma part del procés d’aprenentatge. Construir un temps rendible amb horaris amb un punt mig entre la rigidesa i la lliure disponibilitat. Un temps negociable, comprensible i pactat per la comunitat educativa. 

Davant la incertesa de futurs confinaments o d’un retorn esglaonat a les aules necessitarem aprendre a gestionar aquest temps de comunicació en benefici de tots i sobretot de la millora de l’aprenentatge. Caldrà per tant, pedagogia, organització i compromís per adaptar-nos i fer rendible aquest temps, de manera tranquil·la i consensuada. 

I, si com diu Francesc Torralba:"no ens tocarà altre remei”, doncs, posem-nos-hi, i endavant!


Sílvia Caballeria i Ferrer 
Cap d’Innovació de la Fundació Tr@ms 

Raquel Fernández Jiménez 
Responsable de l’àrea internacional de la Fundació Tr@ms

diumenge, 3 de maig del 2020

Wakelet, endreçar i compartir recursos de categories diferents

Eina molt útil per guardar tweets, articles, vídeos, àudios, etc... classificats per categories. Curador de continguts. Molt recomanable per endreçar! 


 Ingrid Mosquera
@imgende

divendres, 24 d’abril del 2020

dimarts, 14 d’abril del 2020

Eines avaluatives digitals



Molts de vosaltres ja coneixeu algunes eines avaluatives basades en la gamificació, en enquestes, o tests com Kahoot, Socrative, Quizziz, Google Forms.

Ara bé, podem trobar altres formes d'avaluar utilitzant eines digitals com les que suggerim a continuació: 

Eines gratuïtes:
↝ Loom: Permet crear vídeos gravant la teva pantalla, fent anotacions i dona l'opció de gravar la teva imatge. Vídeos sense límit de durada.
↝ FlipGrid: permet proposar activitats amb resposta audiovisual (petits vídeos) visibles a tot el grup. S'integra a Google Classroom i a Teams, sinó a partir d'un enllaç o un Codi Qr. 
 EdPuzzle: Edita, afegeix preguntes i activitats al llarg del vídeo. Pots utilitzar vídeos d'altres plataformes (Youtube, Khan academy, Ed-Talks...). A més, permet controlar la interacció del teus alumnes. Pots triar l'opció en obert (es comparteix amb un enllaç) o en format clàssic (cada alumne/a té un usuari).
 Seesaw: Portfoli digital per alumnes des d'Infantil. Cal generar un codi per cada alumne/a.
 Nearpod: Eina online que et permet generar contingut per a l'alumnat (presentacions, imatges, vídeos...) i plantejar activitats per a aquest (preguntes obertes, qüestionaris autocorregibles, marcar parts d'un dibuix, dibuixar sobre un fons blanc...). Es comparteix a partir d'un CODI.

Com ja sabeu, trobareu tutorials de totes les eines, per anar aprenent.  

dilluns, 30 de març del 2020

Screencastify - Gravador de pantalla

L'altre dia, vam suggerir tres eines per gravar les classes i  compartir-les amb els alumnes. Volem posar èmfasi en l'extensió de Chrome Screencastify perquè és una eina molt fàcil i pràctica. 
   
Hem seleccionat aquest tutorial molt clar i didàctic. 

dimarts, 24 de març del 2020

Propostes dels docents per al temps de confinament

Des del diari ARA s'ha impulsat la iniciativa de recollir propostes de diferents docents per als dies de confinament a casa a causa del Coronavirus. En un document escrit i en una petita càpsula de vídeo els diferents docents: Cristian Olivé, Roger Rovira Pineda, Sílvia Caballeria 😅, Elisenda Abad, Cristian Negre, entre d'altres, han compartir les seves idees.  
https://participa.ara.cat/murs/coronavirus-activitats-13

dilluns, 23 de març del 2020

4 Consells per a la classe online

    4 Consells per a la pràctica de les classes online
 en format DesignThinking 

divendres, 20 de març del 2020

Per gravar presentacions o tutorials

Tres propostes interessants per gravar presentacions o tutorials

1.- Screencastfy és un gravador de pantalla molt simple. Permet gravar, editar i compartir vídeos. És una extensió de Chrome.

2.-Prezi Vídeo per compartir en streaming o en vídeo. Gratuït només 14 dies.


3.-Explain Everything és una aplicació d’Apple que funciona com una pissarra digital i et grava la presentació mentre vas interactuant amb la pantalla. 



divendres, 13 de març del 2020

Plataformes, recursos, apps per treballar on-line.

 Recursos, aplicacions o plataformes per treballar des de casa amb els alumnes i/o amb els companys del centre:

Un enllaç que recull diferents apps i plataformes https://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/plataformas-de-videoconferencia/ 

Un fil de Twitter molt interessant (tuit fixat) de Rosa Liarte amb apps i altres recursos: https://twitter.com/rosaliarte 

Una imatge- esquema amb diferents recursos i les seves funcionalitats. 

 Recordem, també, que les escoles que treballeu amb la plataforma Clikedu 
disposeu d' un servei boníssim de qüestionari - test autoavaluatiu, el qual ja et guarda la nota directament (1-2-3-4) a cada alumne, també de l'entrega de treballs al pou i de la missatgeria.


Parlem d'educació? Podcast a NÚVOL


Al podcast de Faves tendres, el suplement literari de Núvol, parlen amb tres professors de secundària que han reflexionat sobre l'experiència d'educar @puigtobella @nuvol

EDUCACIÓ MULTILINGÜE i els ODS: Educació 2030 i



dijous, 5 de març del 2020

TR@MSLIT



    Tr@msLit és un web que recull continguts de literatura, en format vídeo càpsules o bits, elaborats per docents i alumnes de Secundària i Batxillerat de les escoles associades a la Fundació Tr@ms. L’objectiu és compartir, en xarxa, materials de literatura que facilitin l’aprenentatge.

 Els continguts estan organitzats seguint la línia cronològica de la història de la literatura i, a més, consta d’un apartat d`audiotextos i un altre amb conceptes generals.

 Tr@msLit neix com a projecte de l’equip de professors del Departament de Llengua i Literatura de la Fundació que, després de reflexionar i analitzar la situació de l’aprenentatge de la llengua i la literatura a l’ensenyament secundari, va considerar que podria crear un espai de referència de continguts digitals avalats pel professorat.Cada vegada més, els alumnes en el seu procés d'autoaprenentatge cerquen informació i acudeixen, sobretot, a continguts audiovisuals del youtube. Per aquest motiu, un dels objectiu de creació d'aquest web és facilitar la cerca de continguts de literatura. 
     Aquí us deixem l'enllaç, doneu-hi un volt:  https://www.tramslit.com/

 A més,  i tenint en compte, l’esperit col·laboratiu de la Fundació, l’equip de docents comparteixen un suro d’experiències didàctiques amb activitats o projectes i bones pràctiques per tal de millorar la nostra tasca com a docents. 

            Cliqueu la imatge 👇



 Tant un projecte com l’altre són públics i per compartir amb tots aquells docents que se sentin interpel·lats en la pràctica docent de la llengua i la literatura.


Els ODs a la Fundació Tr@ms

Els Ods a la Fundació Trams 

 L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar el setembre de 2015 l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible amb l’objectiu principal d’abordar els grans reptes globals: erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i frenar el canvi climàtic. Per aquest motiu, va elaborar 17 objectius de desenvolupament sostenible amb el propòsit de concretar i emprendre accions concretes amb el compromís de tots els sectors de la societat. És evident que l’escola no en pot quedar al marge i la seva implicació en aquest projecte global de sostenibilitat és un fet que es pot constatar en els plans estratègics de molts centres educatius. Per això, la Fundació Tr@ms, com a entitat que agrupa 26 escoles sensibles en processos de transformació i millora de resultats, ha apostat per aquests reptes. Ho podem verificar en els seus projectes intercentres, en les accions dels departaments col·laboratius i en els workshops. En són un exemple Mr Ethics, Smart City col·laborativa del departament de robòtica i ciències, el workshop d’atenció a la diversitat i les accions internacionals, relacionats amb els ODS: 16, 4, 11 i 17. 
   Aquest compromís, però, va més enllà dels projectes col·laboratius entre les escoles associades a la Fundació. Per això, l’equip d’innovació ha elaborat un mapa dels ODS que recull les accions que es porten a terme a cada centre com la participació en moltes de les campanyes de sensibilització, la creació de projectes o la instauració d’ accions vinculades a la creació d’hàbits de vida sostenible.  Aquest mapa ens permetrà establir complicitats entre diferents centres i elaborar més projectes compartits de futur.



dimecres, 4 de març del 2020

Temps de Lectura

TEMPS DE LECTURA
 Vivim en una societat que s’ha transformat de manera vertiginosa en un escenari multimèdia i multiplataforma. El món exterior entra a casa, a l’escola, a la feina, a qualsevol lloc i ens envaeix per múltiples terminals. La comunicació instantània i la connexió dependent formen part del nostre dia a dia. Som ciutadans que ens movem en una societat volàtil i canviant i l'acceleració amb la qual vivim ens dificulta  trobar espais de silenci i reflexió.

En aquest context de transformació constant, de la qual no en coneixem els topants, els paràmetres de la lectura i l’ecosistema lector han canviat, i més per als joves adolescents, que prioritzen les relacions socials amb els amics i que viuen immersos en una societat global, addictes al mòbil, a la hiperconnexió i a la immediatesa. Llegir els suposa un gran esforç, perquè la lectura representa el contrari del món apressat en què vivim. Per a aquests joves és molt més atractiu el món digital, les xarxes socials, els youtubers, les sèries i totes les plataformes que constantment apareixen, pensades justament per a seduir-los.

Aquesta situació no té volta enrere, en tot cas, es pot equilibrar. Equilibrar, si tenim en compte que la velocitat i l’eficàcia que es pretén avui a l’hora de comunicar-nos i connectar-nos amb el món són incompatibles amb la paciència, la reflexió i la perseverança necessàries en un procés d’aprenentatge maduratiu.

Cal cercar, per tant, noves estratègies que facilitin aquest equilibri i establir complicitats entre escola, família i ciutat que promoguin i impulsin la lectura, sobretot en aquestes franges d’edat.  Des de l’escola, elaborant plans lectors coherents i personalitzats; impulsant tot tipus de  projectes a l’aula que treballin els diferents àmbits de coneixement, des del lingüístic fins a l’artístic, el tecnològic i digital, i potenciïn la creativitat; connectant amb l’entorn de la ciutat, amb el suport d’institucions, llibreries, biblioteques i espais culturals.  Com a professores, podem citar alguns exemples de bones pràctiques de treball de lectura: autors a les aules, rutes immersives, lectura en veu alta, clubs de lectura, creació de continguts audiovisuals -booktràilers, booktubers, bits de literatura, stopmotions, vídeo animacions, videoclips-, gamificació, geolocalització i  literatura en xarxa -instagram, twitter, blocs, webs....-.  Des de les famílies, compartint espai i temps lector i teixint sinergies entre ciutat i escola. I des de la ciutat, amb l’organització d’accions municipals de foment de la lectura, la creació de comunitats de lectors que comparteixin amb entusiasme i passió la seva experiència lectora, ja sigui de manera virtual o presencial, i amb l’activació de campanyes com “Llegim més” que organitza l'Ajuntament de Vic.

  Malgrat que tenim en compte el context en què vivim, que establim complicitats entre 
tots els sectors, que elaborem estratègies que potenciïn la lectura, el que més necessitem 
és temps, temps per llegir en silenci, temps per centrar l’atenció, temps per pensar, 
temps per compartir i temps per crear. Donem-los temps, doncs.



Sílvia Caballeria i Ferrer
Carme Codina i Contijoch
Professores de llengua i literatura
Publicat a el 9Nou 20 de febrer 2020




8 x 8 Videoconferències en grup



8 x 8 és una eina web i app per a videoconferències, que permet interactuar amb un màxim de 50 persones, però sense durada limitada. No cal registrar-se només si es vol gravar. 
Font: Íngrid Mosquera @imgende 
 Per cert us recomanem seguir l'usuari de twitter @imgende pel tema de recursos i tutorials molt útils per a la pràctica docent

ht