dimecres, 15 de desembre del 2021

Continguts Multimèdia - Literatura Multimèdia

Quan parlem de multimèdia fem referència a tot un sistema de comunicació que combina diversos mitjans de característiques digitals: àudio, vídeo, animació, presentació, infografia, text... Cada vegada més, tant el professorat com l’alumnat accedeix als continguts d'aquesta tipologia per la facilitat i rapidesa d'accessibilitat. I quan parlem de continguts fem referència als temes, a les matèries dels currículums escolars. 

Doncs, bé si ajuntem els dos termes Contingut+Multimèdia, com a docents, se'ns obren moltes possibilitats per acostar-nos als estudiants  i al seu procés d'aprenentatge. 

La creació de continguts tant per part del professorat com de l'alumnat requereix un treball de competència digital i lingüística molt significatiu i important que afavoreix l'aprenentatge, i aquest és un bon motiu per plantejar-nos una activitat com aquesta. A més, ofereix alternatives d’accés a continguts a l’alumnat amb més dificultats de comprensió escrita. 

El site, LiterAturA MultimèdiA, es va crear amb l'objectiu de compartir continguts multimèdia de Literatura per a secundària i batxillerat, creats per alumnes i professors, i al mateix temps, per treballar les dues competències esmentades i facilitar l’accés als continguts. 


Cliqueu la imatge per accedir al site 👇👇👇


Exemple d'algunes pràctiques on s'utilitzen diferents formats per a la creació o accés a continguts (4t ESO):

  • Infografies de la tragèdia Èdip Rei de Sòfocles elaborades a partir del treball del teatre clàssic i d'un àudio relat.

  • Lectura en tres formats i feedback amb l’autora, Roser Rovira.




dimarts, 23 de novembre del 2021

PARTICIPACIÓ AL CONGRÉS INTERNACIONAL CIEDA- ARGENTINA

 

Aquest any tornem a participar al Congrés Internacional "Semana Internacional del Arte, la Ciencia y el Deporte" de CIEDA- Argentina

 El Centro de Inovación Educativa Dante Alighieri (CIEDA) és una institució dedicada a la formació de professionals, la capacitació de docents i la gestió de projectes de millora institucional en el sector educatiu. Les escoles Dante Alighieri i Hölters Nature són les impulsores d'aquesta organització educativa argentina amb projecció internacional. Des de fa uns anys realitzen un congrés internacional anomenat "Semana Internacional del Arte, la Ciencia y el Deporte" adreçada a docents i alumnes. 

La Fundació Trams, ja al curs passat,  hi va col·laborar en format virtual i enguany hi ha tornat a participar en el mateix format. El tema central d'aquesta edició ha estat "Sólo el amor cambia la historia" té com objectiu reflexionar sobre el paper i l'actitud de l'escola per al canvi a nivell global.

Raquel Fernàndez, cap de l'àrea internacional de la Fundació Tr@ms, va parlar sobre La visió holística de l'educació transformadora. Algunes de les paraules clau de la  seva intervenció i que trobareu al vídeo del final del post, van ser: estratègia, col·laboració, xarxa, transformació, tecnologia, pedagogia, globalització, internacionalització, formació, personalització, educació emocional i entorns d'aprenentatge.
  També, des de la Fundació es van presentar bones pràctiques, concretament, en l'àmbit científic el vídeo realitzat sobre els projectes de sostenibilitat de les escoles: https://www.youtube.com/watch?v=V5jpJqzciyo i l'experiència amb La Mostra de Treballs de Recerca de Batxillerat. Marató de projectes - Mostra de TR de la Fundació Tr@ms (minut 35:30) 
  A més, en aquesta edició del congrés, l'escola Sant Gervasi ha participat  amb un vídeo de divulgació científica "health of plants" fet pels alumnes que aquest curs cursen 2n de batxillerat. I també amb el vídeo fet per professors que són pares de l'escola sobre la cultura del nostre país.
  Aquesta experiència de col·laboració internacional, com d'altres que s'estan impulsant i consolidant des de Tr@ms ETI /Educational Transformation International) ens ajudarà a ampliar la xarxa internacional i a tenir una mirada oberta al món educatiu en constant canvi. 
    Vegeu el vídeo del moment de la nostra participació: 

dijous, 11 de novembre del 2021

Creació d'entorns d'aprenentatge.

Els 7 principis de l'aprenentatge
 La cognició, l'emoció i la biologia són factors decisius per a la creació d'entorns d'aprenentage del segle XXI. 

 FONT: OECD https://www.oecd.org/education/ceri/50300814.pdf

Infografia: Fundació Bofill

diumenge, 10 d’octubre del 2021

Projectes Lingüístics Online - Escoles Tr@ms i ETI (Educational Transformation International)


El curs passat, donada la situació de pandèmia, les escoles associades a la Fundació no van posar en marxa els intercanvis lingüístics presencials. Des de l'àrea internacional de Tr@ms (ETI), algunes escoles com Sant Gervasi, Paidos, Ginebró, Nou Patufet, van crear projectes lingüístics online per tal de donar oportunitat als alumnes de connectar i intercanviar experiències en llengües estrangeres.


Les escoles internacionals participants van ser Billabong High International School (Índia), Hölters Nature (Argentina) i Hub School 21 (França). Els projectes lingüístics online es van dur a terme a CS de Primària i a l'ESO. Tot i així, es van començar a organitzar projectes per a Batxillerat, que es duran a terme aquest curs.

En aquesta primera edició dels projectes lingüístics en línia el nombre de participants va superar els 600 alumnes. 

Els projectes de primària són: "Speaking time!" i "Yes Chef". El primer té com a objectiu principal l'intercanvi d'aspectes culturals mitjançant presentacions orals. En el segon projecte els alumnes fan intercanvi de receptes de cuina que realitzen en directe. 


Pel que fa al projecte de l'ESO que porta per nom "Clean Cities" els alumnes de secundària fan un treball de recerca sobre la sostenibilitat del seu entorn més proper, fan una reflexió crítica amb propostes de millora i realitzen una comparativa amb altres ciutats sostenibles del món, tot realitzant una presentació. Aquest projecte culmina amb el congrés online on els alumnes presenten la seva investigació a les altres escoles participants.


L'experiència ha estat molt ben valorada per les escoles ja que han pogut assolir els objectius que s'havien establert en l'àmbit de l'àrea de llengües estrangeres i la internacionalització. La cooperació entre les escoles facilitada per la Fundació Tr@ms ha estat essencial per poder generar aquests projectes i també per trobar aliances amb escoles internacionals amb les quals participar i compartir. 

Raquel Fernàndez, cap de l'àrea internacional de la Fundació Tr@ms


dijous, 6 de maig del 2021

Projectes en sintonia: TIC TEAM - Presentació de resultats.

 

VadAps

El dilluns d’aquesta setmana, els alumnes GEMTic de 1r i 2n d'ESO de l'escola GEM de Mataró i els Tic Team de 4t d'ESO del Sant Miquel dels sants de Vic van compartir la seva experiència d'explorar, provar i crear un producte amb aplicacions que ells mateixos havien presentat en el PADLET "VadApps".

Pel que fa als objectius, el procediment de treball en trobareu la informació en aquest mateix bloc

Els alumnes de 1r d'ESO, GEMTic, van presentar la seva experiència treballant amb Chroma i els alumnes de 4t ESO Tic Team l'aplicació de presentacions interactives i amb 3D.

Aquí en teniu el resultat:

TIC TEAM (4t ESO)

EQUIP 1: Ziqhiang/ Sergi

 Slidesmania

Els alumnes van explorar amb aquest recurs creatiu de presentacions interactives que es pot compartir i publicar des de Google Drive. El contingut estava relacionat amb els tòpics literaris que es treballen des de la matèria de Llengua i literatura a 4t d'ESO

                                              LA CASA DELS TÒPICS:

http://silviacaballeria.blogspot.com/2021/04/la-casa-dels-topics.html

 

EQUIP 2: Maria / Carla

Artsteps

En aquest cas, les alumnes van explorar amb aquest recurs creatiu en 3D, concretament una galeria virtual, on van penjar les infografies que els alumnes del grup van crear sobre les escriptores medievals. El contingut, per tant, també estava relacionat amb la matèria de Llengua i literatura a 4t d'ESO

  GALERIA D’ESCRIPTORES MEDIEVALS

https://www.artsteps.com/view/605dc887cc1a9d34257c0ac4?currentUser


 EQUIP 3: Belén / Mariona

SlidesgoLa Mariona i la Belén van provar Slidesgo, una aplicacióde presentació interactiva amb l'objectiu de donar a
conèixer als companys de classe la lectura optativa
que elles van triar:

LA METAMORFOSI de Frank KAFKA

http://silviacaballeria.blogspot.com/2021/04/la-metamorfosi-de-kafka-amb-slidesgo.html


INDIVIDUAL Pol

Slidesmania

En Pol, com els seus companys, en Ziqhiang i en Sergi, va voler experimentar amb Slidesmania i presentar el projecte de lectura sobre l'Odissea d'Homer

 stMdODISSEA

https://docs.google.com/presentation/d/18yRuHZwRRye2ohw09EY2JTUrW4SpBfe4pIxrvwFhm6s/edit?usp=sharing


GEMTIC (1r i 2n d'ESO)

Els alumnes de 1r i 2n d'ESO de l'escola GEM van experimentar amb diferents apps d'imatge i vídeo creació. Al final van decidir triar la creació amb el chroma tot treballant en 4 projectes diferents: Fem un Telenotícies, l'ABP a la prehistòria, Poemes il·lustrats i Postals d'arreu del món.


https://www.canva.com/design/DAEdJf2D3uQ/view?utm_content=DAEdJf2D3uQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink


Castellano

English 

dijous, 8 d’abril del 2021

VII MOSTRA DE TREBALLS DE RECERCA

 L’objectiu de la Mostra de Treballs de Recerca és el de compartir experiències i coneixements entre els alumnes de batxillerat. Els alumnes de 2n de batxillerat, durant uns mesos, han seguit de manera intensa un procediment de recerca que culmina en una presentació de resultats. Compartir la seva experiència d’aprenentatge pot ser inspiradora i motivadora per a molts alumnes que inicien el seu procés de recerca a 1r de batxillerat, siguin de la modalitat que sigui.

 

 Activar una Mostra de Treballs de Recerca suposa mobilitzar centres, concretament 12, coordinacions de Trams i de batxillerat, tutories de recerca, direccions, professorat i alumnat; suposa, també, seleccionar prèviament de cada centre els treballs de cada modalitat i enviar-los per a la tria final i reunir un jurat específic; suposa activar una logística d’organització amb calendaris, reunions, espais, contactes amb exalumnes i experts en àmbits de recerca...

 

 Des de feia sis anys la Mostra de Treballs de Recerca es presentava en auditoris diferents alguns dels quals estaven vinculats a les universitats. L’últim curs, en concret, es va realitzar als auditoris de la UPC, UAB, URL  i l’Escola de Disseny Elisava. Aquest format permetia la presencialitat i la interacció entre alumnes de batxillerat de diferents escoles de la Fundació Trams.

 

 Enguany, la situació excepcional de la pandèmia ha obligat a cercar un espai virtual i segur per continuar amb l’objectiu de compartir l’experiència de recerca a batxillerat. La tria de Cisco Webex, plataforma de videoconferències, oferia seguretat en la privacitat i en el treball simultani en sales diverses. Els problemes d’ajustament de la plataforma en el moment de l’obertura de la VII Mostra van obligar a adaptar-nos amb rapidesa i a canviar de  plataforma. Agraïm la col·laboració i paciència al professorat dels centres: junts ens en vam sortir. Les sessions virtuals, de vegades, presenten problemes, però sempre s’acaben resolent. 

 

Compartir aprenentatges sempre és enriquidor i ens permet millorar i avançar. Per això, hem aprofitat la xarxa d’escoles de la Fundació Trams per a fer-ho possible. A partir d'aquesta experiència, els alumnes i els docents que hi van participar ens faran arribar les seves propostes de millora, la seva veu, la seva participació i col·laboració seran útils per a la pròxima convocatòria.


Endavant, fins al proper curs!👍


 

 


divendres, 19 de març del 2021

VII Mostra de Treballs de Recerca


Aquest dijous, dia 25 de març,  tindrà lloc la VII Mostra de Treballs de Recerca de 2n batxillerat de les escoles de la Fundació Tr@ms. 
 Les presentacions es realitzaran en format virtual a causa del context de la pandèmia del Covid-19 i es seguirà amb l'estructura habitual per modalitats: Científica, Social-Humanística, Tecnològica i Artística.
 L'objectiu de la Mostra de Recerca de treballs de 2n de batxillerat és compartir experiències en l'àmbit de la recerca a l'ensenyament sencundari no obligatori.  
   De ben segur que els treballs presentats seran inspiradors per als alumnes de 1r de batxillerat que iniciaran el procés de recerca pròximament. 




 

diumenge, 7 de març del 2021

dijous, 25 de febrer del 2021

Eines digitals per a una avaluació formativa.

Compartim aquesta presentació de Jaume Feliu sobre eines digitals per a una avaluació formativa.
 Esperem que us sigui útil: 


 https://docs.google.com/presentation/d/1u05vvVdqVm5SQfFN34Bl7IRNTNgJh_zI-whvBg405OE/edit?usp=sharing

 i en aquest mateix bloc: 

  • Eines avaluatives i digitals:

https://innovatrams.blogspot.com/search/?q=eines+avaluatives

  • Padlet d'eines digitals:

https://padlet.com/FUNDACIOTRAMS/l71xoytuh0th68eq

  • Va d'Apps, apps escollides pels alumnes de 1r i 4t d'ESO per a presentacions i creacions:

https://padlet.com/FUNDACIOTRAMS/6utd19h2x4duqjz3




diumenge, 31 de gener del 2021

Va d'Aps: Investigar, provar, crear i compartir.

Com us vàrem anunciar al post anterior, compartim el mur d'aplicacions recomanades pels alumnes de Secundària. 
 Els de 1r i 2n d'ESO de l'Escola Gem estan treballant amb les Apps d'edició d'imatge i de vídeo i els de 4t ESO del Col·legi Sant Miquel dels Sants estan treballant amb les de presentacions de realitat virtual i d'interactives.

Hecho con Padlet

dijous, 21 de gener del 2021

Projectes en sintonia: TIC TEAM

   

El dilluns d’aquesta setmana es va posar en marxa el projecte Tic Team entre alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Escola GEM i els alumnes de 4t ESO del Col·legi Sant Miquel dels sants.

 El projecte consisteix en crear una petita comunitat d’aprenentatge entre alumnes de cursos i escoles diferents que tinguin curiositat per l'aprenentatge, per la creació amb les TIC i per compartir.

OBJECTIUS: 

  • Compartir aplicacions creatives a través del suro virtual PADLET.

  • Explorar, provar i crear un producte amb una de les aplicacions suggerides i recomanades pels equips de les escoles. 

  • Presentar l’experiència virtualment als altres equips TIc Teams: memòria de la recerca,  metodologia, organització del projecte i el producte final.

  • Crear petites comunitats d’aprenentatge on l’autoaprenentatge, el treball col.laboratiu i el feedback ajudin a potenciar les habilitats i els talents dels alumnes.

En aquesta trobada virtual els alumnes van presentar les aplicacions amb les quals havien estat experimentant: L'equip Tic Team de Sant Miquel, les aplicacions relacionades amb la realitat virtual i les presentacions interactives i l'equip GEMTic amb les aplicacions d'edició de foto i de vídeo.

El pròxim pas serà seleccionar, de les aplicacions presentades, quines poden ser òptimes per al seus projectes relacionats amb àmbits i matèries diferents.

Al mes d'abril es presentaran els resultats, les memòries, amb pros i contres de les aplicacions escollides i el producte final.

Aquí teniu una captura de pantalla de les apps que els alumnes han provat i presentat, en aquest moment en tenim 14. Pròximament compartirem el Padlet, estem fent els últims arranjaments.👇

Evidentment, és un curs complicat per posar en acció projectes de grups bombolles diferents, però no impossible. En el cas del col·legi Sant Miquel dels sants, de l’equip de 8 alumnes( 4tCD) 6 estaven confinats i 2 eren a l'escola amb la professora en una aula buida. A l’Escola Gem, tenien alumnes de cursos diferents, 1r i 2n d’ESO, i de classes diferents (AB) la qual cosa va comportar fer grups separats, uns quants en una aula i uns quants en altres espais. 😅

Contes.net, un projecte en acció compartit i consolidat

Projectes en sintonia:

Imaginar, crear i compartir

Aquests dies s’ha posat en acció un dels projectes intercentres més perseverants de la Fundació: Contes.net, un projecte compartit i consolidat. 


L’objectiu de Contes.net consisteix en elaborar un conte col·laboratiu entre escoles per tal de fomentar la lectura i l’escriptura entre nens i nenes de 2n d’Educació Primària. A part d’escriure, els alumnes il.lustren les seves creacions i descobreixen eines digitals que també els seran útils en el seu procés d’aprenentatge.  

 Els alumnes es coneixen i es presenten per videoconferència i, a partir d’aquell moment, la imaginació plena de màgia, emocions i aventures es desborda entre els alumnes tot esperant amb curiositat la col·laboració dels companys de les altres escoles.
Quin conte sorgirà? a veure quins dibuixos trobarem? 😃

 Enguany participen en el projecte l’Escola Solc, l’Escola Goar, Centre d’Estudis Montseny, l’ Escola El Pilar, l’Escola Guinardó, l’Escola Gem, l’Escola Rocaprevera, l’Escola Jaume Viladoms, l’Escola Monalco, l’Escola Marinada, l’Escola Sant Gervasi, la Fundació Llor, el Centre Escolar Empordà i l’Escola Proa.

La Coordinació del projecte és a càrrec de Gemma Morist de l’Escola Monalco i Elisabet Riquelme de l’Escola Proa.   

  

 Amb els anys d’experiència en aquest projecte col·laboratiu que ha engrescat a molts alumnes, hem creat una biblioteca que recull les evidències d'aprenentatge: Biblioteca Digital Contes.net 




diumenge, 17 de gener del 2021

Idees per als Treballs de Recerca de Literatura i Llengua

 Estem treballant en aquestes Jamboards amb l'objectiu de compartir idees per als Treballs de Recerca de batxillerat de la modalitat d'Humanitats, concretament, de Llengua i Literatura. Anirem actualitzant. 

 Si teniu idees podeu respondre en aquest mateix post i les hi afegirem. Tots junts sumem, ja ho sabem. 😉

#CompartirAprendre #Idees