dissabte, 25 d’abril del 2015

DE LA INNOVACIÓ A LA TRANSFORMACIÓ - INED


 Es pot innovar sense transformar l'organització dels centres ?


Article publicat a INED21 1 abril 



Realitat Augmentada i altres metodologies innovadores: INVESTAUNI

   
    Interessant experiència de dos instituts que consisteix en aportar els punts forts de cada centre pel que fa a Robòtica/Programació, Flipped Classroom, Treball per projectes i Recerca en el camp de la Realitat Augmentada.

  Investauni facilita un Web on trobareu tipus de RA, tutorials, videotutorials, treballs acadèmics, exemples. etc..
   
    Es presenten diferents models de RA, es concreten pràctiques metodològliques i s'ensenyen aplicacions on la RA ha format part en la seva elaboració. Des dels Codis QR, els marcadors, els geolocalitzados fins els marcadors creats amb imatges. 

     COMPARTINT       

+ 

   INTERCANVIANT CONEIXEMENTS I EXPERIÈNCIES  

UN BON CAMÍ PER A LA INNOVACIÓ

diumenge, 12 d’abril del 2015

IV JORNADA D'EXCEL·LÈNCIA A L'EDUCACIÓ 30 d'abril



  Jornada organitzada per l'Associació Catalana per a l'excel.lència amb ponències i bones pràctiques ben interessants.

1.-. “Una educació humanitzadora en un món tecnològic”

         La importància de l’educador. Sra. Pilar Medina, doctora en Psicologia i professora a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
        Les eines tecnològiques al servei de l’educació. Sr. Miquel Ángel Prats, Mestre i Pedagog. Director dels estudis de Grau d'Educació

2.- “La gestió de l’excel·lència orientada a l’aprenentatge ” Sr. Ismael Palacín i Giner, director de la Fundació Jaume Bofill.


     Veure programa:
 http://www.qualicat.cat/wp-content/uploads/2015/03/programacurt_-4jornada_v3.pdf

CONGRÉS INTERNACIONAL D'INNOVACIÓ EDUCATIVA

PROGRAMA: http://innovarescrecer.com/programa/

“To flip or no to flip“

       Flipped Classroom, una moda o la porta a un canvi més profund de l’aprenentatge i l’educació? X.Pujol  



En aquest articles-post de Xavier Pujol ens planteja si la metodologia d'invertir la classe és només una moda o ens porta un canvi profund de l'aprenentatge i l'educació? 


 Animeu-vos a contestar, tots tenim arguments per dir, no? 
                     Cliqueu per llegir l'article 



dijous, 9 d’abril del 2015

Play the Game: ludificació i hàbits saludables en l’educació física

    

     El present estudi mostra l’impacte de l’ús de la ludificació com a estratègia d’aprenentatge en l’assignatura d’educació física per al desplegament de conductes saludables. L’estudi, dissenyat en forma d’unitat didàctica ludificada anomenada Play the Game s’ha implementat al segon curs de l’educació secundària obligatòria de tres centres educatius de Barcelona i ha tingut com a objectiu principal aplicar la freqüència cardíaca saludable en l’activitat física mitjançant la consecució de reptes ludificats i organitzats mitjançant un sistema de nivells, punts, classificacions i insígnies (badges). 
LLEGIU L'ARTICLE ÉS MOLT INTERESSANT!!! 
http://www.revista-apunts.com/hemeroteca?article=1671

GAMIFICACIÓ, EDUCACIÓ FÍSICA i EINES 2.0

       
LA REVISTA TÀNDEM, 48  publica un article on hi trobareu tres experiències que s'ha portat a terme en Educació Física, amb l'objectiu de desenvolupar hàbits saludables a 2n i 3r d'ESO. Aquestes experiències tenen en comú que estan dissenyades per treballar de forma col.laborativa entre els docents i per aplicar-se a 4 centres educatius de Barcelona. També es caracteritzen per ser saludables i per tenir elements  diferenciadors com l´ús de codis QR per tal d'interaccionar entre els centres, la gamificació per a potenciar les conductes saludables i el treball per reptes.
Una d'aquestes pràctiques s'ha realitzat a l'Escola Virolai de TR@MS !! ;D

http://tandem.grao.com/revistes/tandem/48-la-practica-deportiva-sin-limites

dilluns, 6 d’abril del 2015

INNOVACIÓ I ESPAI


CANVIA ELS ESPAIS EN 10 PASSOS, 
Post d'Alfredo Hernando 



1. Ordena las mesas en equipo. Potencia el aprendizaje cooperativo. Las mesas en hilera han perdido su sentido. Centra la atención sobre el trabajo en el centro de cada mesa, es ahí donde crece el conocimiento.
2. Las paredes son pizarras. Apuesta por el papel vinilo adhesivo y por la pintura de efecto pizarra  para extender las posibilidades de la pared. Crea nuevas pizarras o espacios de papel continuo que acompañan a la pizarra de siempre. Favorece que los alumnos puedan utilizarlos con rotuladores en las distintas actividades. Usa al menos, una gran pared  como pizarra de vinilo, o más barato aún, con pintura que permita escribir y borrar con tiza. Las grandes pizarras son estupendos espacios flexibles y polivalentes para dibujar, proyectar, decorar…
3. Abre una ventana digital. Necesitas una pantalla, una Pizarra Digital Interactiva o una simple pared en la que se proyecte la dimensión digital del aula.
4. Utiliza toda la pared y todas las paredes. Las paredes son grande superficies de las que a menudo no sacamos todo el partido que podemos. Si cubres una pared con papel vinilo es muy probable que te queden espacios libres cerca del techo. Utilízalos para completar con frases optimistas, sentencias culturales, lemas escolares o las normas del aula diseñadas por los propios alumnos.
5. Descentra el foco de atención. Ponle ruedas a tu mesa, minimiza tu espacio. En muchas escuelas21 la mesa del profesor es alta, con ruedas y se acompaña de un taburete con respaldo. Es importante moverse entre los alumnos, centrar el foco de aprendizaje sobre cada grupo y cada persona. Ayúdate a descentrar la linealidad del aula creando al menos tres focos: uno en el espacio digital, otro sobre una de las pizarras y otro en cada tarea sobre las mesas en equipo.
6. Conquista los pasillos. Los pasillos son espacios de aprendizaje cuando nosotros los vestimos como tal. Muchas actividades pueden tener lugar en los pasillos aligerando el peso del aula.
7. Las ventanas también pintan. Utiliza las ventanas como espacio para escribir con rotuladores para pizarras. Anima los alumnos a narrar sus ideas, crear mapas mentales o ayudarse con post-its y otras estrategias en el proceso. No te olvides que las ventanas también son espacio educativo.
8. Crea tendederos. Puedes lanzar finas cuerdas o sedal para colgar imágenes y trabajos de los alumnos de un lado a otro del techo o a lo largo de una pared. Son muy útiles ya que mientras las paredes ejercen de nuevas pizarras, los tendederos permiten animar el espacio con imágenes de los proyectos de cada semana. Además son muy sencillas de cambiar gracias a las pinzas, mucho mejor que las chinchetas y los alfileres.
9. Cuida la iluminación. Muchas aulas cuentan con luces fluorescentes que iluminan de una forma espantosa y a veces, focalizada en pocas áreas. La intensidad y el efecto lumínico mejoran cuando cubrimos estas lámparas con sábanas o telas en tonos blancos o sepias muy claros. Con este sencillo efecto la luz gana claridad y naturalidad.
10. Involucra a los alumnos en el proceso. Ayúdate con las herramientas del Pensamiento de Diseño: ¿Cómo podemos mejorar el diseño de nuestro aula?, ¿cómo podemos diseñar un espacio que facilite el aprendizaje? Investiga, documenta y muestra las aulas de las escuelas21 que hemos conocido en este viaje que te abren las puertas gracias a sus páginas web. Seguro que con la ayuda de tus alumnos y de estas experiencias lograrás crear tu propia lista de pautas efectivas.

MODEL FLIPPED CLASSROOM i EL TALENT

      Interessant estudi de Javier Tourón i Raúl Santiago que planteja com el model educatiu ha de canviar per tal de potenciar els talents i com el flipped Classroom pot afavorir-ho.  (36 pàgs)

    Aquí teniu una de les figures del llibret:




http://www.mecd.gob.es/dctm/revista-de-educacion/articuloscastellano/ultimas-versiones/10touroncast-v2.pdf?documentId=0901e72b81cb8866

TREBALL COOPERATIU O COL·LABORATIU?