dimecres, 22 d’octubre del 2014

No diguem adéu al cable de telèfon



    Amb el desplegament de la fibra òptica a les nostres llars i empreses estem veient una revolució en la integració dels serveis a internet dins les nostres vides i feines. La tecnologia DSL que ens permetia veure vídeo d'alta qualitat directament des de la xarxa o adjuntar fitxers amb comoditat als nostres correus electrònics, ha deixat pas a un treball compartit en el núvol amb documents i fitxers multimèdia amb la fibra. Però la fibra encara no arriba a tot arreu i a molts llocs han d'aprofitar vàries connexions simultànies o buscar mètodes alternatius d'apropar Internet a l'escola.
    Des de la Unió Internacional de Telecomunicacions ens arriba un bri d'esperança amb la tecnologia G.fast que promet donar nova vida als parells de coure dels "antics telèfons". De manera semblant a l'ADSL, promet donar una accés a Internet a una velocitat combinada (baixada + pujada) de més de 1Gbps depenent de la distància a la central, més de 100Mbps a una distància de 250m.

   Mentre ja han acabat totes les proves de camp i les previsions més optimistes apunten al 2015 pel desplegament d'aquesta nova tecnologia en algunes operadores de telefonia, les empreses d'I+D ja estan fent proves amb versions millorades d'aquesta tecnologia (XG.fast) que permeten aconseguir connexions de fins a 10Gbps sobre el parell de coure.
Només falta saber quant haurem d'esperar els usuaris.

Enllaços a algunes notícies i documents:
http://blogthinkbig.com/g-fast-conexiones-dsl-1-gbps/
http://www.xatakaon.com/tecnologia-de-redes/larga-vida-al-par-de-cobre-alcatel-consigue-10-000-mbps-usando-la-tecnologia-xg-fast
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/dae/document.cfm?doc_id=4827  -->  Comparació de tecnologies
http://uppersideconferences.net/g-fast-summit2014/pres-gfast2014/   -->   Presentacions detallades de diferents aspectes
by Josep Farré

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada